23 Ağustos 2012 Perşembe

Annemin mercimek yemeği


Mercimek yemeği ya da asker adıyla kara şimşek çok sevdiğim, sıkılmadan günlerce yiyebileceğim bir yemek olmakla beraber, herkesin yapış şekli de farklıdır.
Kimi sulu, çorba gibi yapar; kimi kıyma koymaz, domates biber doğrar.
Ben en çok annemden öğrendiğim gibi kıymalı ve az sulu, yemek gibi olan halini severim.

Yapılışına gelince; (2 kişilik)

2 dolu su bardağı yeşil mercimek iyice yıkanır.
Sıvı yağ ile 250 gr. kıyma ve bir orta boy rendelenmiş soğan, biraz tuz ile orta ateşte kavrulur.
Kıyma iyice suyunu çektikten sonra 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası (varsa çok az biber salçası da konabilir) eklenir ve karıştırmaya devam edilir.
Daha sonra mercimekler eklenip şöyle bir karıştırılır ve üzerine mercimekleri kapatacak kadar kaynar su konur. (çok değil, sonra çorba gibi olur)
Altı kısılarak pişmeye bırakılır, yaklaşık yarım saatte mercimekler yumuşuyor zaten.
En son altı kapatıldıktan sonra, küçük bir cezve veya tavada tereyağı ile pul biber ve nane kızdırılıp yemeğin üzerine dökülür. Mis.

2 yorum:

  1. harika anlatilmis..esasli mercimek yemegi budur..afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  2. senin mercimek meşhur oldu bak :)

    YanıtlaSil